Rendezvényhelyszínek

Híreink

26

Vadregényes romantika a Duna-parton

Vonuljanak el együtt a város zajátok, töltsék meg tüdejüket friss levegővel és közben érezzék magukat nagyon jól, Budapest legújabb rendezvényhelyszínén, a Dunai Csónakházban.

19

Új fióka érkezett a VakVarjú fészkébe

 Új fióka költözött a méltán híres VakVarjú család egyre bővülő fészkébe. Nemcsak kisebb családi rendezvényekre de akár céges eseményekre, esküvőkre is kiváló választás a 22. kerületi VakVarjú Csónakház.

Főoldal » Aktuális hírek » Újra megnyitják a de la Motte-kastélyt Noszvajon

Újra megnyitják a de la Motte-kastélyt Noszvajon

2012-07-27 Forrás: www.turizmus.com Művészetek éjszakájával ünneplik Noszvajon, hogy kétéves zárva tartás után megnyitják a de la Motte Kastély és Továbbképző Központot. Az állami tulajdonú műemlékre korábban kiírt pályázatot eredménytelennek nyilvánították, a kastélyt mostantól az önkormányzat üzemelteti.

A Heves megyei Noszvaj község vezetése az elmúlt két évben mindent megtett annak érdekében, hogy a kastély újra látogathatóvá váljon - mondta Benke Orsolya, az önkormányzat turisztikai menedzsere az MTI-nek. Hozzátette: az önkormányzat határozatlan időre kötött szerződést az üzemeltetésre a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-vel.

A helyiek a kastély előkertjében szervezett Művészetek éjszakájával ünneplik a megnyitást. Lesz irodalmi kávéház, ahol történelmi tévhitekről beszélgethetnek a résztvevők Hahner Péter történésszel. Baran Grzegorz zenél, Antik Anti kovács mesterség-bemutatót tart az eseményen, a kézműves barokk játszóház egyaránt várja a kicsiket és nagyokat. Könyvek, CD-k filléres vására is lesz Noszvajon, bemutatkoznak a Nomád Piac kézművesei és ingyenes kastélylátogatást szerveznek idegenvezetéssel.

Az Egertől tíz kilométerre lévő késő barokk, copf stílusú kastélyt 1774 és 1778 között építtette a Szepessy-család. Többszöri tulajdonosváltást követően 1945 után államosították a kastély, amely hosszú évekig üresen állt. 1957-től üdülőként és továbbképző központként használták, akkor restaurálták először a 200 éves freskókat. A kastélyt kilenc hektáros angolpark veszi körül különleges fákkal és díszcserjékkel. 

Az MNV Zrt. 2011 novemberében írt ki pályázatot a kastélyra, ezt 2012 januárjában - jogszabályváltozás miatt - érvényesnek, de eredménytelennek nyilvánították.