Rendezvényhelyszínek

Híreink

26

Vadregényes romantika a Duna-parton

Vonuljanak el együtt a város zajátok, töltsék meg tüdejüket friss levegővel és közben érezzék magukat nagyon jól, Budapest legújabb rendezvényhelyszínén, a Dunai Csónakházban.

19

Új fióka érkezett a VakVarjú fészkébe

 Új fióka költözött a méltán híres VakVarjú család egyre bővülő fészkébe. Nemcsak kisebb családi rendezvényekre de akár céges eseményekre, esküvőkre is kiváló választás a 22. kerületi VakVarjú Csónakház.

Főoldal » Aktuális hírek » Múzeumok őszi fesztiválja - 1500 program 170 intézményben

Múzeumok őszi fesztiválja - 1500 program 170 intézményben

2013-09-26 Forrás: www.turizmus.com
 Az ország 93 településének 170 múzeumában 1515 program várja a látogatókat a 8. Múzeumok őszi fesztiválján szeptember 30-tól egy hónapon át.

Először 2006-ban rendezték meg a fesztivált azzal a szándékkal, hogy a Múzeumok majálisával és Múzeumok éjszakájával együtt megerősítsék a hazai közgyűjtemények társadalmi beágyazottságát - emlékeztetett a rendezvény csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a kultúráért felelős helyettes államtitkár.

Hammerstein Judit felidézte, január 1-jétől a vidéki múzeum rendszer radikális változásokon ment át: felbomlottak a megyei múzeumi szervezetek, és a tagintézmények túlnyomó többsége a helyi önkormányzatok fenntartásába került, így új alapokra helyeződött a gyűjtemények és a helyi közösségek kapcsolata.

Jelentős változások zajlottak a közoktatás területén is: a frissen bevezetett kötelező közösségi szolgálat legfontosabb színterei között például ott lehetnek a múzeumok, kulturális intézmények - jegyezte meg.

Hammerstein Judit elmondása szerint a Nemzeti Kulturális Alap 18,5 millió forintos támogatásából rendezik meg a Múzeumok őszi fesztiválját, amely kettős célt teljesít: meg kívánja szólítani a múzeumok iránt érdeklődő közönséget, és egyben ösztönözni az intézmények közötti együttműködést is. Egy teljes hónapon át tartó programsorozatról van szó, amely évről évre megújul, így a már bejáratott rendezvények mellett a közönség mindig találkozhat új programokkal is - hangsúlyozta.


          


A tematikus programok közül kiemelte a Csak itt, csak most - Pincétől a padlásig elnevezésű programelemet, amelynek során a látogatók megismerhetik az év többi részében előttük elzárt tereket is.

Most debütál a Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! elnevezésű, rendhagyó városlátogatásokat kínáló kezdeményezés, míg a Tárgydoktor rendel! program célja, hogy a kiállítási tárgyakat más kontextusba helyezve, történetüket bemutatva tárják a közönség elé.

Külön programok szólítják meg a középiskolás korosztályt, de 87 múzeum közreműködésével megrendezik a Tanárok éjszakáját is, melynek során a pedagógusok ismerhetik meg a múzeumi tevékenység kulisszatitkait.

Káldy Mária, a rendezvényt szervező Szentendrei Szabadtéri Múzeum (Skanzen) Múzeumi Oktatási és Képzési Központjának vezetője és Cseri Miklós, a Skanzen főigazgatója elmondta: a fesztivál szeptember 30-án az Országos múzeumpedagógiai évadnyitóval veszi kezdetét a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM). Ekkor kerül sor a Múzeumpedagógiai nívódíjak és a Skanzen által most alapított Múzeumpedagógiai életműdíj átadására, majd egy szakmai konferenciára is.

Császtvay Tünde, az MNM főigazgató-helyettese a Nemzeti Múzeum programjairól szólva elmondta, az intézmény már pénteken otthont ad a Kutatók éjszakájának, ahol szó esik majd az MNM októberben nyíló Bethlen Gábor-kiállításáról is.

A Múzeumok őszi fesztiválján a Nemzeti Múzeum többek között épülettörténeti és biztonságtechnikai sétákkal, családi kincsvadászattal és fiataloknak szóló Bulikalauzzal várja a közönséget.

A rendezvény részletes programját a www.oszifesztival.hu honlapon találhatják meg az érdeklődők.