Rendezvényhelyszínek

Híreink

26

Vadregényes romantika a Duna-parton

Vonuljanak el együtt a város zajátok, töltsék meg tüdejüket friss levegővel és közben érezzék magukat nagyon jól, Budapest legújabb rendezvényhelyszínén, a Dunai Csónakházban.

19

Új fióka érkezett a VakVarjú fészkébe

 Új fióka költözött a méltán híres VakVarjú család egyre bővülő fészkébe. Nemcsak kisebb családi rendezvényekre de akár céges eseményekre, esküvőkre is kiváló választás a 22. kerületi VakVarjú Csónakház.

Főoldal » Aktuális hírek » Mesterségek Ünnepe 2012

Mesterségek Ünnepe 2012

2012-08-14 Forrás: www.programturizmus.hu


Mesterségek Ünnepe 2012. A Mesterségek Ünnepe az élő népművészet fóruma, immáron 26. alkalommal kerül megrendezésre. A Budai Vár történelmi környezetében kézművesek működő műhelyekben mutatják be mesterségüket. 

Kézművesség, zene, tánc – minden, ami hagyomány. 26. alkalommal szól négy napon keresztül fülbemászó muzsika, folk- és világzene, váltják egymást a színpadon lelkes izgalommal az ország, és olykor a világ legkülönbözőbb pontjairól érkezett néptáncegyüttesek. Mesterségek Ünnepe – 4 nap, amelyre egész évben készülnek mindazok, akik évről évre szeretnének egy kicsit belefeledkezni a hagyományok lenyűgöző hangulatába. 2012-ben augusztus 17-én nyitja meg kapuit a rendezvény, és 4 napon keresztül várja a látogatókat színvonalas és változatos programjaival. A fesztivál csúcspontja, nemzeti ünnepünk, augusztus 20-a, ezúttal az esemény zárónapja is, így aznap egészen biztosan rekord látogatószámra is számítanak a szervezők.

Az idei program kiemelt témája: Régi, ritka mesterségek, melyhez kötődően számos különleges mesterséghez kapcsolódóan, mint a halászháló-kötő, pintér, kötélverő, vagy a szappanfőző lesznek kiállítók. Természetesen a közel 800 résztvevő mester által nem csak a kiemelt, de minden más szakma is képviselteti majd magát, így senki ne ijedjen meg, hogy nem talál szemet gyönyörködtető hímzéseket, fonott kosarakat, kerámiákat, és ugyanúgy megcsodálhatjuk idén is a szövés-fonás, kovácsolás, vagy éppen a tojásdíszítés mestereit is. 

Természetesen az idei Mesterségek Ünnepe is számos újdonságot tartogat. Ahogy lenni szokott, idén is van vendég ország, ezúttal Szlovénia vendégeskedik négy napig Budapest fellegvárában. Tojásdíszítő, mézeskalács készítő, fafaragó, kovács, fazekas, szalma-és csuhéfonó, csipkeverő, fajáték- és hangszerkészítő mester egyaránt vendégünk lesz a 26. Mesterségek Ünnepén, hogy elkápráztassa a látogatókat.

A látogatók betérhetnek a Sajtudvarba is, ahol a magyarországi Sajtkészítők Céhének legkiválóbb mesterei mutatják be finomságaikat. A svájci vagy éppen a francia sajtokról lehet, hogy többet tudunk, mint a hazai termékekről, pedig a magyar kézműves sajtipar képviselői nagyban hozzájárulnak a gasztronómiai kultúra fejlődéséhez, nagyszerű minőségű, változatos termékeikkel. Ők a napjainkban folyamatosan növekvő érdeklődést a kézműves élelmiszerek iránt örömmel veszik, és egyre magasabb színvonalon igyekeznek kiszolgálni fogyasztóikat. A termékek, azaz a finom sajtok mellett pedig a készítéshez szükséges eszközöket is bemutatják, sőt a hírek szerint a legszebb magyar tehén díját elnyert jószág is vendégünk lesz a Budai Várban a Sajtudvaron.

A tavalyi fesztivál egyik óriási sikere volt a Tetőtől Talpig pályázat divatbemutatója, ahol a népművészeti elemeket a mai viseletbe legjobban integráló ruhákat csodálhatták meg az érdeklődők. Idén másképp lesz jelen a viselet a Mesterségek Ünnepén. A népviseletben érkező vendégeket a Fotóponton megörökítik, és a nap végén sorsolásra kerül sor, értékes nyereményekért. Megéri tehát egy picit készülni, kutakodni a családi ereklyék között, hiszen az „Gyere viseletben és nyerj!” – igazán csábító ajánlat. 

Persze azok is nyernek, akik a színpadok előtt keresik majd a helyüket, hiszen idén is egyedülálló programkínálat várja a látogatókat a Savoyai-teraszon és az Oroszlános Udvarban egyaránt. A kedvencek mellett idén igazi zenei csemegék is várják a zenerajongókat, hiszen a „Hangold újra” nagykoncertek alkalmával esténként különleges fellépők varázsolják el majd az arrajárókat, többek között a Napra zenekar, a Karaván Família, és Szirtes Edina „Mókus”és a Fabula Rasa Falusi Mariann vendégszereplésével. Az Újvilágkert gyermekjátszója pedig szokás szerint népi játékokkal várja a legkisebbeket, hogy ők is megtalálják a kedvükre való programot.


Részletek: mestersegekunnepe.hu/