Rendezvényhelyszínek

Híreink

15Feb

GERBEAUD ESKÜVŐ NAP - 2016. 02. 28.

 Az év legromantikusabb napjának közeledtével, a Gerbeaud Ház szeretettel várja a Nagy Napra készülődő párokat és érdeklődőket Átrium dísztermében, melyet 2013-ban „az év esküvőhelyszínének választottak”.

Részletek...

25Sze

Esküvői bemutató a Columbus Hajón!

 Immáron kilencedik alkalommal kerül megrendezésre az esküvői bemutató a Columbus Hajón 2015.október 04-én, vasárnap 15 órától. 

Hagyománnyá vált, hogy minden év októberében megrendezik a bemutatót az egybekelni vágyók nagy örömére.

Részletek...

 
Főoldal » Aktuális hírek » Megújult a Nádasdy-kastély homlokzata

Megújult a Nádasdy-kastély homlokzata

2011-05-16 Forrás: www.turizmus.hu Másfél évig tartó munkálatok után, május 20-án kerül sor a nádasdladányi Nádasdy-kastély felújított homlokzatának átadási ünnepségére. A felújítás 250 millió forintba került, amelynek 90 százalékát a Norvég Alap biztosította.

A pályázathoz szükséges önrészhez a Nemzeti Kulturális Alap 20 millió forinttal, 5 millióval pedig a Nádasdy család Kanadából hazatelepült leszármazottja által a kastély helyreállításáért és méltó hasznosításáért létrehozott Nádasdy Alapítvány járult hozzá. A homlokzat megújulására a támogatási pályázatot még 2008-ban nyerte el az alapítvány. A kivitelezési munkák 2009 őszén kezdődtek meg. A tervek szerint a főhomlokzat felújítását a kápolna rekonstrukciójával és ólmozott üvegablakainak helyreállításával folytatják.

A kastélyrekonstrukció az 1990-es évek második felében kezdődött el. Ennek része a főhomlokzat most befejeződött felújítása is. A közel húsz éve tartó munkálatok során már mentesítették az épületegyüttest a gombafertőzéstől, felújították a tetőzetet és a kastély sarokbástyáját. Továbbá megmentették a pusztulástól az Ősök csarnokát, vagyis a családi arcképcsarnok míves faragott faburkolatát, kovácsoltvas díszítéseit, a hatalmas márványkandallót, valamint az ugyancsak faragott bútorzatú galériás könyvtárszobát. Megtörtént az egykori ebédlő, a nagy- és kis szalon, valamint a biliárdszoba részleges helyreállítása is és befejeződött a kastély gépészeti felújítása. Az eddig rekonstrukciós munkálatok mintegy 1,5 milliárd forintba kerültek.

A 18. században épült barokk kastélyt a Nádasdyak 1873-80 között az angol és skót kastélyok mintájára Tudor stílusban, impozáns, romantikus kastéllyá építtették át. Az épületegyüttes és a hozzátartozó 25 hektáros tájképi park 1945-ig volt a család  birtokában, majd államosították. Ezt követően több funkciója is volt. 1993-ban került a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága vagyonkezelésébe. A Nádasdy Alapítvány a környezetvédelem és a művészetek támogatására Nádasdy Akadémia elnevezéssel szellemi műhelyt működtet a kastély falai között, s évente több nívós, kulturális és tudományos programot szervez.