Rendezvényhelyszínek

Híreink

26

Vadregényes romantika a Duna-parton

Vonuljanak el együtt a város zajátok, töltsék meg tüdejüket friss levegővel és közben érezzék magukat nagyon jól, Budapest legújabb rendezvényhelyszínén, a Dunai Csónakházban.

19

Új fióka érkezett a VakVarjú fészkébe

 Új fióka költözött a méltán híres VakVarjú család egyre bővülő fészkébe. Nemcsak kisebb családi rendezvényekre de akár céges eseményekre, esküvőkre is kiváló választás a 22. kerületi VakVarjú Csónakház.

Főoldal » Aktuális hírek » Kezdődik a 14. Budapesti Karácsonyi Vásár

Kezdődik a 14. Budapesti Karácsonyi Vásár

2012-11-16 Forrás: http://budapest.varosom.hu/programok/kiallitas-vasar/Budapesti-Karacsonyi-Vasar.html

 Ma nyitja meg kapuit a karácsonyi szezon legnagyobb kulturális és gasztronómiai fesztiválja, az 1999-ben útjára indított Budapesti Karácsonyi Vásár, melyre a szervezők idén is mintegy 600 ezer magyar és külföldi látogatót várnak. A főváros hivatalos rendezvényének programkínálatáról és idei újdonságairól november 15-én, a Gerbeaud-ház Tükrös termében Csomós Miklós főpolgármester-helyettes, Vitézy Zsófia a Budapesti Turisztikai- és Fesztivál Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője, valamint a kapcsolódó programok gazdái tartottak sajtótájékoztatót.

                                                                                                                                                                          

A sajtótájékoztató idején már állt a Vörösmarty téren az a 16 méter magas és 32 éves ezüstlevelű jegenyefenyő, amelyet idén a Pilisi Parkerdőből szállítottak a Karácsonyi Vásár helyszínére. Az Európa-szerte népszerű vásár (2012. november 16.- december 31.) hagyományos programjai – a kézműves kiállítás és vásár, a gasztronómiai kalandozások, a színpadi attrakciók – mellett idén számos újdonsággal készülnek a szervezők: az eddigi egy helyett két színpadon folynak a zenei és táncos produkciók, de ritka látványosság készül a Gerbeaud-ház homlokzatára is. Ezen kívül Varázskert, Mikulásgyár, találkozás az igazi finn Mikulással, a 145 éves Magyar Posta, valamint a díszvendég Kalocsa programjai várják az érdeklődőket. A vásár szintén idei különlegessége lesz, hogy Tarlós István főpolgármester, november 30-án 17 órakor a Vörösmarty téren kapcsolja föl a főváros ünnepi díszkivilágítását. 

A népi hagyományok közvetítésére, valamint a magyar kézművesség bemutatására 122 különböző árusító hely, látványműhely kerül kialakításra, s mivel idén is többszörös volt a túljelentkezés, 5 fős szakmai zsűri szigorú szempontrendszer alapján választotta ki a legjobb kézműveseket. A vásáron kiemelt lehetőséget kapnak a pályakezdő kézművesek, akiknek külön faházban térítésmentes megjelenést biztosítanak a szervezők. 

A vásár egyik legnagyobb vonzereje a gasztronómia. A vásári finomságok és az elmaradhatatlan kürtős kalács, sült gesztenye, és forralt bor mellett a magyarországi ünnepi szokásoknak megfelelő fogások is megkóstolhatók, újdonság lesz az ízletes mangalica kocsonya és a sparhelten sült lepény. A kifejezetten erre az alkalomra tervezett karácsonyi bögréket az italpultoknál idén három mintával és két színben vásárolhatják meg az érdeklődők. (A vásárlás nem kötelező, de a bögre nem lesz visszaváltható.)

A Kulturális programok legnagyobb újdonsága, hogy idén 2 színpadon is szórakoztatják a közönséget, ahol naponta 17-20 óra között énekmondók, nép-, jazz-, utca- és világzenészek, táncház, valamint hétvégenként délelőtt bábszínház lesznek műsoron. A kulturális sokszínűség jegyében idén már kultúrát is vásárolhatnak a látogatók: a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Közönségszolgálatánál az infópult mellett a Budapesti Tavaszi Fesztiválra és egyéb kulturális programokra kínálnak jegyeket, ezzel is gazdagítva a karácsonyi ajándékötletek tárházát.

A Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál kiemelt eseményeként megrendezett nagy sikerű Paint Up! Visualpower virtuális épületfestő verseny közönségdíjasai a Gerbeaud-ház 1000 négyzetméteres homlokzatára tervezett „épületmozgató” 3-3 perces animációkkal készültek, melyeket november 30-tól december 23-ig naponta négyszer, 17, 18, 19 és 20 órakor vetítenek a Gerbeaud-ház falára.

A gyermekek számára az idei legnagyobb újdonság a tér közepén kialakított Varázskert, ahol fűtött játszóházban készíthetnek mézeskalácsot, természetes alapanyagú karácsonyfadíszt és egyéb ajándékokat. Az ingyenes játszóházban hétköznapokon 14–18 óra, hétvégén 10–13 és 16–19 óra között vehetnek részt a kicsik a szervezett kézműves foglalkozásokon. Az igazi finn Mikulás pedig december 6-án 15-16 óra között fogadja őket a Mikulásgyár faházában.

A vásár kiemelt partnerei közül a díszvendég Kalocsa városa nemcsak a világhírű őrölt fűszernövényt és ízes ételeit hozza el, hanem jellegzetes, színes virágmotívumait is a különböző termékeken, valamint gazdag kulturális programsorozatot – zenés, táncos folklórműsort, betlehemes játékot, disznótoros kóstolóval egybekötött népi színművet – mutat be november 30. – december 2. között.

A másik kiemelt partner, az Ökumenikus Segélyszervezet országos adventi pénzadomány-gyűjtése lesz az idei vásár kiemelt karitatív akciója. Az adománygyűjtő pontnál összegyűlő pénzből a segélyszervezet szociális intézményein keresztül valódi segítség, étel, otthon és esély jut a rászorulóknak. Ugyancsak a rászorulóknak, mégpedig a gyermekeknek gyűjt – idén először a vásár területén is – adományokat a Mikulásgyár. A Karácsonyi Vásár kiemelt partnerénél kreatív ajándékokat, díszdobozos “Kívánságport” és “Szeretet Íze” teát vásárolhatnak az adakozni vágyók.

A vásár idje alatt  az idén 145 éves Magyar Posta (szintén kiemelt támogatóként) a Vörösmarty téren kihelyezett postaszolgálatot üzemeltet az ünnephez kapcsolódó  szolgáltatásokkal – különleges karácsonyi képeslapok, bélyegek árusítása – és kedvezményes 

tarifákkal azok számára, akik a helyszínről adják fel karácsonyi csomagjaikat.

A Budapesti Karácsonyi Vásár nyitva tartása:

2012. november 16. – december 23.  10.00–21.00

2012. december 24.    10.00–14.00

2012. december 25–26.   KARÁCSONY (zárva)

2012. december 27.   12.00–21.00 / csak vendéglátás

2012. december 28–30.   10.00–21.00 / csak vendéglátás

2012. december 31.   SZILVESZTER 10.00–04.00 (2013. január 1.) / csak vendéglátás


További infók...