Rendezvényhelyszínek

Híreink

15Feb

GERBEAUD ESKÜVŐ NAP - 2016. 02. 28.

 Az év legromantikusabb napjának közeledtével, a Gerbeaud Ház szeretettel várja a Nagy Napra készülődő párokat és érdeklődőket Átrium dísztermében, melyet 2013-ban „az év esküvőhelyszínének választottak”.

Részletek...

25Sze

Esküvői bemutató a Columbus Hajón!

 Immáron kilencedik alkalommal kerül megrendezésre az esküvői bemutató a Columbus Hajón 2015.október 04-én, vasárnap 15 órától. 

Hagyománnyá vált, hogy minden év októberében megrendezik a bemutatót az egybekelni vágyók nagy örömére.

Részletek...

 
Főoldal » Aktuális hírek » Károlyi-kastély

Károlyi-kastély

2011-09-26 Forrás: www.turizmus.comSzeptember 23-án ünnepélyes keretek között átadták a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély főépületét, és ezzel befejeződött az 1844 és 1853 között klasszicista stílusban épült, majd 1910 körül romantikus stílusban átalakított műemlékegyüttes több mint másfél évtizedig tartó rekonstrukciója.

A kastélyépítő Károlyi György ükunokája, a korábban Párizsban élt Károlyi György a helyreállítás elindítására 1994-ben létrehozta a Károlyi József Alapítványt, három évvel később 2100-ig elnyerte a kastély hasznosítási jogát, 1999-ben pedig megkezdődött az épületek felújítása, amelyhez rengeteg segítséget kapott. A Magyar Állam, az Európai Unió, valamint a Közép-dunántúli Operatív Program pályázatain elnyert pénzekből, valamint nem kevés saját erőből és hitelből valósult meg a hatalmas, mintegy 6000 négyzetméter alapterületű kastély újjászületése.

A történelmi hitelességgel helyreállított és most átadott főépület földszintjén és emeletén több kisebb-nagyobb alapterületű szalon, konferencia-, előadó-, zene- és kiállításokra alkalmas terem, valamint egy információs iroda kapott helyet. A tetőtérben tágas kiállító- és előadóteret alakítottak ki, valamint ugyancsak helyreállították az épület alatti szép architektúrájú pincét is. Az emeleten található egykori könyvtárterem ma is könyveknek ad otthont. A földszint több termében megnyílt egy, a család és a kastély történetét bemutató kiállítás, amely bemutatja az  országban, Erdélyben és a Felvidéken épült mintegy 20 Károlyi kastélyt fényképekkel és történetük, volt és jelenlegi sorsuk rövid ismertetésével együtt.

Az U alakú épület nagyobb része már korábban megújult. Helyreállították a kápolnát, 2007-ben az északi szárnyban éttermet nyitottak és kialakítottak 21 vendégszobát is, amelyek között főúri lakosztályok és egyszerűbb, kisebb szobák is találhatók. Régi pompájában látható a szökőkutas díszudvar, és a kastélyt közvetlenül övező park is elnyerte régi formáját.

A kastély, amely tagja a Kulturális Találkozóközpontok Európai Hálózatának, számos nemzetközi kulturális és tudományos rendezvénynek ad otthont. Nemcsak turisztikai látványosság, de helyet kap benne a zene, a művészet, a kultúra minden ága és kutatóhelyként is működik.

A műemlékegyüttes felújításával azonban még nem fejeződtek be a munkálatok. A Károlyi család a jövőben a történeti- és természetvédelem alatt álló mintegy 50 hektár nagyságú park és a tó helyreállítását és a volt gazdasági melléképületek szállodává alakítását is szeretné megvalósítani.