Rendezvényhelyszínek

Híreink

26

Vadregényes romantika a Duna-parton

Vonuljanak el együtt a város zajátok, töltsék meg tüdejüket friss levegővel és közben érezzék magukat nagyon jól, Budapest legújabb rendezvényhelyszínén, a Dunai Csónakházban.

19

Új fióka érkezett a VakVarjú fészkébe

 Új fióka költözött a méltán híres VakVarjú család egyre bővülő fészkébe. Nemcsak kisebb családi rendezvényekre de akár céges eseményekre, esküvőkre is kiváló választás a 22. kerületi VakVarjú Csónakház.

Főoldal » Aktuális hírek » Interjú Orbán Bélával, a Gála Eseményszervező séfjével - ˝Csak természetesen!˝

Interjú Orbán Bélával, a Gála Eseményszervező séfjével - ˝Csak természetesen!˝

2011-06-01 Forrás: Gála Eseményszervező KftOrbán Bélát a Gála vezető séfjét sokan tartják a mindennapok hősének. Mit is takar ez? Béla nem akar mindenekfelett első lenni, inkább a korszerű, egészséges táplálkozás híve. Több éves ausztriai és németországi tapasztalattal a háta mögött praktikus megoldásokra törekszik innovatív módszerekkel. Szavaival élve: „Nem szeretnénk egy trendhez se tartozni, hisz ezek jönnek-mennek. Egy séfnek inkább filozófiája van. Ezt közvetíti az ételeivel. A természet közeliségről, a kreatív cateringről, az organikus alapanyagokról, az ételintoleranciáról és a sztárszakácsokról beszélgettünk Orbán Bélával a Gála Eseményszervező Kft. séfjével.
 

 

Ha egy mondatban kellene összefoglalni a hitvallásod a gasztronómiával kapcsolatban, hogyan fogalmaznál?

Természetes alapanyagokból, új technológiák alkalmazásával minél egészségesebb ételsorokat alkotni, megfűszerezve némi kreativitással. Szervezetünknek elsősorban azokra a vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége, melyek az éppen akkor termő, szezonális élelmiszerekben megtalálhatók. Ha követjük a természetet, végtelenül egyszerű a dolgunk.


 

Manapság, amikor a kulináris gasztronómia szinte státusszolgáltatássá vált, néhány szakács ázsiója az egeket súrolja. Mi a véleménye erről?

Ez alkati kérdés. Sok tanulással, némi szerencsével és szorgalommal, nem kevés ambícióval el lehet jutni a csúcsra. Én nem vagyok ennyire karrierista személyiség. Megelégszem azzal, ha a vendégek és a szakma elismeri, amit csinálok.


 

Nem kevés ez ahhoz, hogy egy ilyen komoly múlttal rendelkező cég vezető séfje legyen, mint a Gála?

A Gála egy összetett vállalkozás, amelynél ma is a szakmaiság és a csapatmunka a legfontosabb.

Fontos szerepem van a gasztro irány kialakításában, de a döntéseket közösen hozzuk.


 

Úgy néz ki, hogy leáldozóban van a sonkatekercs korszak és már jó néhány éve túljutottunk a kaszinótojáson is. Melyek most az aktuális trendek?

Mire egy trendet tökéletesre formál az ember, addigra a trend már rég a múlté. Már megtanultam azt, hogy ne trendeket kövessek, hanem inkább hitvallásom legyen. Itt gondolok az ökolábnyom követésére, vagyis saját országunk kis kézműves manufaktúráiból minőségi alapanyagokat felkutatni, ügyelve arra, hogy inkább a minőséget, mint a szállítási költséget fizessük meg. Egyik újdonságunk ebben az évben speciális menüsorok alkotása.


 

Speciális menüsorok? Mire gondol?

A mai rohanó, stresszes világ előhozott jó néhány betegséget, amelyek több tízezer ember életét megkeserítik. Ilyen pl. az ételallergia is. Már tavalyi évben elkezdtünk olyan menüsorokat összeállítani, amelyben gondolunk a liszt és laktóz érzékenyekre, cukorbetegekre és más ételallergiában szenvedőkre.


 

Jól hangzik. Gondolom akkor a Gála vendéglátás ára súrolja a csillagos eget?

Szó sincs erről. Sokat lehet spórolni némi kreativitással, átgondoltsággal és a megfelelő alapanyagok felkutatásával. Talán néhány száz forintban mérhető a különbség.


 

Divatba jött az organikus alapanyagok használata. Megjelentek ezek már a kitelepült vendéglátásban is?

Természetesen. Egyre fontosabb az egészség és a természetesség. Ma már alig használunk adalékanyagokat, mesterséges színezékeket és ízesítőket. Komoly energiát fordítunk autentikus beszerzési források felkutatására és a legjobb alapanyagok beszerzésére.


 

Ez mit jelent? Nyakába veszi az országot?

Szó szerint. Pl.: a Szomori vágóhídról hozzuk a szürke marhát és a mangalica különlegességeket, sajtjaink egy részét a Bösztöri kecskefarmról szerezzük be. A medvehagymát, aminek épp most van szezonja, magunk szedjük a Gerecsében, illetve kucsmagombát a Zempléni hegyekből.


 

A séfekre jellemző, hogy átlagon felüli a szakmaszeretetük és folyamatosan nyitottak az új kihívásokra. Ön is ilyen?

Folyamatosan kísérletezek, természetesen a külföldi évek alatt jó mesterektől tanulhattam. A molekulár-konyhát is innen lestem el, természetesen azt kellet kicsit átgondolni, hogy a magyar ízlésnek megfelelő lehessen. PL: forró túrógombóc pirított mogyoró köntösben -197 fokon


 

Meg sem merem kérdezni, mit jelentenek ezek a kifejezések. Szabadidejét mivel tölti?

Ha éppen nincs rendezvény, természetesen a családommal vagyok. Ha az időjárás engedi, főként a természetben hódolok hobbimnak, az ásványgyűjtésnek. 

Ha többet szeretne tudni a Gála vendéglátásáról és nyitott az új, néha formabontó megoldásokra látogassa meg honlapunkat a www.gala.hu címen, valamint keressen minket a Facebookon!