Rendezvényhelyszínek

Híreink

26

Vadregényes romantika a Duna-parton

Vonuljanak el együtt a város zajátok, töltsék meg tüdejüket friss levegővel és közben érezzék magukat nagyon jól, Budapest legújabb rendezvényhelyszínén, a Dunai Csónakházban.

19

Új fióka érkezett a VakVarjú fészkébe

 Új fióka költözött a méltán híres VakVarjú család egyre bővülő fészkébe. Nemcsak kisebb családi rendezvényekre de akár céges eseményekre, esküvőkre is kiváló választás a 22. kerületi VakVarjú Csónakház.

Főoldal » Aktuális hírek » I. Kürtőskalács Fesztivál

I. Kürtőskalács Fesztivál

2013-10-11 Forrás: www.utisugo.hu
 A hagyományteremtő rendezvényen az ízletes kürtőskalácsoké lesz a főszerep. Faszénen vagy olajban sütve, végtelen számú íz variációban és számos méretben kapható majd, sőt bemutatkozik a „kürtőske” is, az igazi modern minikalács.

 
Október 11-13. között rendezik meg Budapesten a várhatóan legínycsiklandóbb és legillatosabb fesztivált a Városháza Parkban, a Deák Ferenc Tér mellett. A hagyományteremtő rendezvényen az ízletes kürtőskalácsoké lesz a főszerep. Faszénen vagy olajban sütve, végtelen számú íz variációban és számos méretben kapható majd, sőt bemutatkozik a „kürtőske” is, az igazi modern minikalács. A kilátogatók olyan ínyencségeket is megkóstolhatnak, mint a Kürtős Krémes, Kürtős Karikák, vagy Kürtős Csapágy.
 
„Fesztiválunk elsődleges célja a kürtőskalács, mint hungarikum népszerűsítése, eredeti, hagyományos készítési módjának megismertetése, ezáltal pedig a magyar tradíciók ápolása. Főként a családosok jelenlétére számítunk, bízunk benne, hogy a hazai érdeklődőkön túl, a külföldi turisták is elcsábulnak, megérezve az ínycsiklandó illatokat. Számos meglepetéssel készülünk, biztos vagyok benne, hogy senki sem bánja majd meg, ha kilátogat rendezvényünkre.” – fejtette ki András Tünde, a fesztivál megálmodója.


 
Az esemény egyik csábító vonzereje az ellenállhatatlan kürtőskalács illat lesz, mely a város minden pontjáról odavonzza az ínyencségekre éhes tömeget.
 
„A kürtőskalács - jellegzetes erdélyi specialitás - a magyar gasztronómia egyik remeke, melyet Székelyföldön, a régi időkben esküvők, egyházi ünnepek, keresztelők és vendégek fogadásakor készítettek. Ez a hagyomány napjainkban is él. A fesztiválon ízletes kürtőskalácsainkkal nem csak tradícióink fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet, hanem egy új termékünk megismertetésével lehetőséget és élményt nyújtani az érdeklődők számára, hogy kipróbálhassák, és majd otthon is elkészíthessék e finomságot.”
 
A kürtőskalácson túl lesz minden, mi szem-szájnak ingere: finom borok, pálinkák, koktélok, ízletes sajtok, sonkák, kolbászok. Sőt, üdítő koncertek és tehetséges előadók is szórakoztatják majd a közönséget. Az Indygo zenekar kifejezetten erre az alkalomra szerezte a Kürtőskalács dalt, amelyet a fesztivál kezdőnapján, pénteken fognak bemutatni.

Este fellép még a Sugarloaf és a Heaven Street Seven zenekar.
 
Szombaton az X-faktorból ismert Csobot Adél, Antal Timi, Baricz Gergő, valamint a Keresztes Ildikó Band színesítik a programot. Lesz még bábszínház, bűvész bemutatók, és az est fénypontjaként tűzzsonglőr-show is. A zárónapon, a gyermekműsorok és felnőtteknek szóló művészeti előadások mellett a Hot Jazz Band, és a Balkán Fanatik ritmusai töltik majd be a teret. A sok kiegészítő program közül a Székelyföldi Legendárium interaktív társasjátékát emeljük ki, ahol az érdeklődők életnagyságú bábukkal játszhatnak, és megismerhetik a kürtőskalácshoz fűződő legendát is. Az ízletes, családbarát programokon túl számos meglepetés várja majd az arra látogatókat, többek között fotókiállítást, és videós élménybeszámolókat tekinthetnek meg a Vitéz Kürtős Team eddigi világjáró túráiról.

„A fesztivál csúcspontjaként az előzetesen regisztrálók, a titkos recept alapján maguk készíthetik el kürtőskalácsaikat, bepillantást nyerve ezáltal a sütés kulisszatitkaiba. Ezért a fesztivál jelmondata: „Sirítsd és pirítsd a saját kürtőskalácsod! Avagy a nagy közös kürtőskalács-sütés.” – tudtuk meg a Vitéz Kürtős Team ügyvezetőjétől, Bálint Gáspártól. „A fesztiválhangulat mellett terveink szerint 50 családdal együtt felállítjuk a kürtőskalács egyszerre sütés rekordját is. Az akcióban résztvevők jótékonykodhatnak is, ugyanis az így befolyt összeget a Nagycsaládosok Országos Egyesületének ajánljuk fel.”