Rendezvényhelyszínek

Híreink

26

Vadregényes romantika a Duna-parton

Vonuljanak el együtt a város zajátok, töltsék meg tüdejüket friss levegővel és közben érezzék magukat nagyon jól, Budapest legújabb rendezvényhelyszínén, a Dunai Csónakházban.

19

Új fióka érkezett a VakVarjú fészkébe

 Új fióka költözött a méltán híres VakVarjú család egyre bővülő fészkébe. Nemcsak kisebb családi rendezvényekre de akár céges eseményekre, esküvőkre is kiváló választás a 22. kerületi VakVarjú Csónakház.

Főoldal » Aktuális hírek » Gundel örökségét viszi tovább az állatkerti cukrászda

Gundel örökségét viszi tovább az állatkerti cukrászda

2012-08-30 Forrás: www.turizmus.com A Gundel étterem neve fogalom, ám az kevéssé közismert, hogy Gundel Károly korszakalkotó konyhájában pompás sütemények és desszertek is készültek. Ezt az örökséget szeretné továbbvinni és áraival minél többek számára elérhetővé tenni a fővárosi állatkert főkapu-épületében megnyílt Gundel cukrászda, amelyet szerdán mutattak be a sajtónak.

Novemberben zárul le az a 220 millió forintos, európai uniós támogatást élvező projekt, amely a Fővárosi Állat- és Növénykert szecessziós főbejárata és a hozzá kapcsolódó épület rekonstrukcióját foglalja magában. Addigra visszanyeri eredeti szépségét a Zsolnay-majolikával díszített kupola, a Róth Miksa műhelyéből kikerült üvegmozaik díszítés, a csodálatos faragott állatfigurák, köztük a kaput őrző négy kőelefánt, melyek mind hozzájárultak ahhoz, hogy a főkapu az 1894-ben megnyílt intézmény jelképévé válhatott. A főkapuhoz tartozó műemlék épület felújítása már nyáron bejeződött, és a projekt részeként – a korábban itt működő gazdasági és pénzügyi irodák kiköltöztetésével – közönségszolgálati funkciót kapott olyan új szolgáltatásokkal, mint látogatói információs pont, új mosdók, vagy az állatkert múltját bemutató tárlat. És ennek az épületnek a földszintjén nyitotta meg bérlőként a szomszédos Gundel étterem új egységét, a több mint 200 négyzetméteres terasszal rendelkező Gundel cukrászdát, amely sajátos színnel gazdagítja az állatkert vendéglátó-palettáját. Mint a cukrászdát bemutató sajtótájékoztatón Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója hangsúlyozta: ezzel a lépéssel visszatértek a hagyományhoz, hiszen a két intézmény megnyitásától kezdve hosszú évtizedekig szorosan együttműködött, ami a múlt rendszerben megszakadt. Most nemcsak szimbolikusan, hanem a valóságban is lebontották a falakat, azaz a kerítést a telekhatáron.  

            
 

Az utcáról és az állatkert felől is megközelíthető cukrászdával minél több ember számára szeretnénk elérhetővé tenni a Gundel-minőséget a hírnevéhez méltó megjelenéssel és kiszolgálással – fogalmazta meg a célkitűzésüket Alföldy Tádé, a Gundel Csoport igazgatója, felidézve az újságíróknak az alapító Gundel Károly jelmondatát, mi szerint „a Gundel nem luxus, hanem minőség”. Vagyis ugyanazon a konyhán, ugyanazokból az alapanyagokból, ugyanazok készítik az állatkerti cukrászda süteményeit és ételeit, mint a patinás Gundel étteremét.  A választékban megtalálhatók a békebeli cukrászremekek, a „nagyi süteményei”, a francia cukrászati vonal és cukormentes finomságok is, továbbá a látogatók számára összeállítottak egy ún. Zoo menüt is. Minden héten kétféle ételsorból választhatnak a vendégek, s a mindössze 1910 forintos árban – emlékeztetve az évszámra, amikor Gundel Károly átvette a városligeti vendéglőt – a három fogáson felül benne foglaltatik egy péksütemény vajjal, egy kancsó szódavíz, sőt a szervizdíj is. Ezen a héten például az „A” menüt kérők hideg körtelevest, sült oldalast barbecue mártással és sült steak burgonyával, valamint egy tetszőleges desszertet kapnak, és tanúsíthatjuk, hogy az adag mérete is megfelelő. Persze a Gundel színvonalához képest rendkívül kedvező árnak van egy gyakorlatiasabb magyarázata is: akik az állatkert látogatójaként megkóstolták a Gundel-ízeket, azok egyszer talán az étteremnek is vendégei lesznek.