Rendezvényhelyszínek

Híreink

15Sze

Felejthetetlen élmény - Nosztalgia sétahajózás a Dunán

 Budapesti városnézés és sétahajózás a Dunán, hogy a hajózás egész évben élmény legyen! Nyári szezonban motorcsónakázással, őszi-téli szezonban pedig sétahajó bérléssel állunk kedves Vendégeink rendelkezésére.

Részletek>>>

 
02Aug

Motorcsónakázás a Dunán!

 Budapesti városnézés, vízi sportok, rendezvényhajó és privát jacht bérlés. Látta már a várost a vízről, hasította már a vizet szélsebesen a napsütésben? Ha egy felejthetetlen élményt szeretne, mi tudjuk a megoldást! www.motorcsonakazasadunan.hu

Részletek>>>

Főoldal » Aktuális hírek » Felújították a várpalotai Thury-várat

Felújították a várpalotai Thury-várat

2011-07-04 Forrás: www.turizmus.com

Befejeződött a várpalotai Thury-vár felújításának első üteme: a főként reneszánsz és barokk stílusú épületcsoport rekonstrukciójához az önkormányzat 85 százalékos támogatást, 624 millió forintot nyert, a beruházás teljes költsége eléri a 735 millió forintot - mondta a várat üzemeltető Szindbád Kulturális és Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője az MTI-nek.

Horváthné Csomó Orsolya tájékoztatása szerint a Várpalota központjában elhelyezkedő, egykori híres kapitányáról, Thury Györgyről elnevezett épületegyüttes felújítása még 2009 októberében kezdődött, és a munkálatok befejezésével az erődítmény nagy része megújult. A rekonstrukció mintegy ezer négyzetméteres, korábban nem látogatható épületrészeket érintett, a vár keleti oldalának földszinti részein új közösségi tereket nyitottak meg - mondta az igazgató, hozzátéve, hogy a régészeti feltárás eredményeképp megnyitották a kápolnát. 

A Thury György teremben, az emeleten modern konferenciatermet alakítottak ki, a látogatható részeket a fogyatékkal élők is használhatják. A multimédiás eszközökkel felszerelt rendezvénytermekben új kiállítások nyíltak: a barokk lovagteremben a magyar katonai egyenruhák története, egy népviseleti gyűjtemény és Várpalota helytörténeti gyűjteménye tekinthető meg. 

Az önkormányzat tulajdonában lévő cég ügyvezetője elmondta, hogy a várkastélyban számos kulturális rendezvényt tartanak, júliusban például színházi előadásnak adnak otthont. Nyáron tértáncfesztivál és végvári reneszánsz napok is lesznek a két múzeumnak is helyet adó Thury-várban; a Magyar Vegyészeti Múzeum és a Bányászattörténeti Gyűjtemény egyedülálló tárlatai látogathatóak a 600 éves falak között.

A négy saroktornyos, szabályos alaprajzú várkastély legrégebbi szárnya a 13. században épült, a környék akkori urai, az Újlakiak építtették. Az akkor Palotaként is emlegetett erődítmény a 16. században került királyi tulajdonba, és parancsnoka Thury György lett. Legkevesebb hat török támadást állt ki sikeresen, közöttük a budai pasa ostromát is, de mégis többször török kézre került. A több stílusjegyet viselő várkastélyt a 18. században a Zichy család barokk kastéllyá alakíttatta, de a 20. század közepére romossá vált.