Rendezvényhelyszínek

Híreink

26

Vadregényes romantika a Duna-parton

Vonuljanak el együtt a város zajátok, töltsék meg tüdejüket friss levegővel és közben érezzék magukat nagyon jól, Budapest legújabb rendezvényhelyszínén, a Dunai Csónakházban.

19

Új fióka érkezett a VakVarjú fészkébe

 Új fióka költözött a méltán híres VakVarjú család egyre bővülő fészkébe. Nemcsak kisebb családi rendezvényekre de akár céges eseményekre, esküvőkre is kiváló választás a 22. kerületi VakVarjú Csónakház.

Főoldal » Aktuális hírek » Etyeki Szüreti Borangoló

Etyeki Szüreti Borangoló

2014-08-28 Forrás: http://etyek.utisugo.hu/programok/etyeki-borangolo-303008.html

 
Az etyeki borászok ismét összefogtak azért, hogy boraikat még szélesebb körben ismertethessék meg a borkedvelőkkel, így augusztus 30-án megnyitja kapuit az etyeki szüretnyitó Borangoló.

     

A kilencvenes évek végén pezsdült fel először az élet Etyeken. A helyi borászok kinyitották pincéiket, vendégül látták egymást és a környékbeli látogatókat egy-egy pohár borra, majd ezt követte az Etyek Pincefesztivál, illetve az Etyeki Kezes-Lábos. Az etyeki borászok azonban ismét összefogtak azért, hogy boraikat még szélesebb körben ismertethessék meg a borkedvelőkkel, így augusztus 30-án megnyitja kapuit az etyeki szüretnyitó Borangoló.

Az etyeki borászok célja a rendezvénnyel, hogy a borkedvelők ne csak évente kétszer, hanem akár többször is megforduljanak a régióban egy-egy ebéd vagy borkóstoló erejéig. Éppen ezért a szervezők szeretnék a kezdeteknél megszokott módon folytatni a vendéglátást. Több mint tíz év tapasztalatával, újításaival és fejlődésével felvértezve várnak mindenkit nyitott pincéikben, hangulatos teraszaikon vagy éppen szőlőlugasaikban.

Ha fehérbor, akkor Etyek

Az Etyek-Budai borvidéket a pezsgő tradíciók és a termőhely alaki és földrajzi övi hasonlóságai miatt a szakértők a Champagne-hoz szokták hasonlítani. A pezsgőgyökerek nemcsak történelmi háttérre utalnak, hanem a termőhely adta potenciálra is.

A régió fekvése alapján része az Észak-Magyarország borvidékei által jellemezhető könnyű, friss fehérbor vonulatnak, azonban a magyar példák közül egyedülálló módon benyúlik a fővárosba is.

Klímája a meszes talajoknak köszönhetően elsősorban a friss fehér borokat és a rozé borokat segíti kiteljesedni. A Budai dombok, a Zsámbéki medence, és a Velencei hegység domborzata pedig megvédi a szőlőit a fagyoktól és kiválóan biztosítja a terméknek a szükséges hő-összeget is.

Az etyeki régió fő borcsoportjába a gyümölcsös, friss fehérborok, illetve pezsgők, míg kiegészítő termékeibe a rozék és könnyű vörösborok tartoznak. Borainak meghatározó jellemzője a gyümölcsös, üde és friss ízhatás.

Akár rozé, akár fehérbor Etyek jó döntés

Az etyeki borvidéken a klasszikus Sauvignon Blanc-tól és a mélyen gyümölcsös Chardonnaytól a játékos Királyleánykán keresztül egészen a nyughatatlan Zenit-ig mindenki megtalálhatja kedvenc borát és megismerkedhet a borvidék borászainak különlegességeit. A Borangoló programjainak keretében számos gasztronómiai és kézműves kiállító kínálja majd portékáit, így érdemes lesz augusztus 30-án ismét Etyekre látogatni!

A programban résztvevő szolgáltatóknál minden terméket készpénzért lehet vásárolni.


PROGRAMOK>>>