Rendezvényhelyszínek

Híreink

26

Vadregényes romantika a Duna-parton

Vonuljanak el együtt a város zajátok, töltsék meg tüdejüket friss levegővel és közben érezzék magukat nagyon jól, Budapest legújabb rendezvényhelyszínén, a Dunai Csónakházban.

19

Új fióka érkezett a VakVarjú fészkébe

 Új fióka költözött a méltán híres VakVarjú család egyre bővülő fészkébe. Nemcsak kisebb családi rendezvényekre de akár céges eseményekre, esküvőkre is kiváló választás a 22. kerületi VakVarjú Csónakház.

Főoldal » Aktuális hírek » Diploma nélkül története

Diploma nélkül története

2011-08-27 Forrás: Bakelit Multi ArtA Bakelit Multi Art Centerben immár hagyománnyá váló Diploma nélkül pályázat és kiállítás Tanai Toguro Gyula festőművész ötlete nyomán született meg 2008-ban. A neves alkotó is azt az utat választotta, ami talán a legtöbb kihívást és buktatót jelenti ezen a színtéren, autodidaktaként lépett be a művészet piacára. A kiállítás és pályázat is kifejezetten azoknak az alkotóknak szól, akik nem rendelkeznek képzőművészeti diplomával. Ezt tükrözi és jelzi a cím is, Diploma nélkül.

2008-ban került sor az I. Diploma nélkül kiállítás megszervezésére, melynek létrejöttéhez a Ferencvárosi Önkormányzat is hozzájárult támogatásával. Az első kiállítás nagy sikere kijelölte a Diploma nélkül útját a Bakelit Multi Art Center életében.

A II. Diploma nélkül képzőművészeti pályázat anyagaiból zsűrizett kiállítás 2009. november 29-én nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt. A megnyitó ünnepség Góbi Rita és társulatának, Fehér fal című táncrészletével kezdődött. A nyitó beszédet Pintérné Varga Zsuzsa festőművész, a Jaschik Álmos Művészeti Szakképző Iskola művészeti tanára tartotta, aki beszédében kiemelte a diplomával nem rendelkező művészek fantáziájának és technikáiknak szabadságát. A nyitóbeszéd után, a lemezjátszóra is felkerültek a bakelitek, és mindenki végignézhette a kiállított nyolcvan alkotást, amelyek között volt kisplasztika, olajfestmény, portré, tájkép, grafika, és street art is.

2010-ben már harmadik évében járt a sikeres kultúrprogram. Teret és bemutatkozási lehetőséget adtunk abban az évben is különböző stílusú autodidakta képzőművészeknek. Helyet a tanulásra, az alkotásra, gyakorlásra és bemutatkozásra, hogy ne csupán az összegyűlt, érdeklődő közönségre legyenek hatással a lenyűgöző erejű képek, hanem ezzel egyidejűleg egymásra is.

Célunk idén, a 2011-es IV. Diploma nélkül kiállítással is az, hogy a legkülönfélébb művészeti ágak mentén teremtsünk a különleges helyszín múltjának érintésével közös jövőt, és megmutassuk a világnak nem csak diplomával a kezében lehet valaki képzőművész.

 

IV. Diploma Nélkül 

Képzőművészeti pályázat a 10. Magyar Festészet Napja alkalmából

A Bakelit Multi Art Center és a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus Művészeti Programok Főosztálya képzőművészeti pályázatot hirdet, autodidakta művészek számára. A pályázat célja, hogy segítse a tehetséges művészek előrelépést, valamint bemutatkozási lehetőséget biztosítson számukra. A jelentkezők munkáit pályázat keretén belül válogatják ki, melynek leadási határideje: 2011. szeptember 26.

Pályázati feltételek:

A pályázaton indulhat minden 18. életévét betöltött alkotóművész, aki nem rendelkezik képzőművészeti vagy iparművészeti diplomával, illetve nem hallgatója állami képzőművészeti vagy iparművészeti felsőoktatási intézménynek.

Téma: HARMÓNIA

A pályázatokat festmény és grafika kategóriákban várjuk. 

Egy művész maximum három alkotással pályázhat.

Méretbeli megkötés: az alkotások mérete maximum 2. 5 m2 méretűek lehetnek.

A pályázat beadásának módja:

Pályázni kizárólag személyesen lehet a kiállítandó művek helyszínre (Bakelit Multi Art Center Budapest 1095 Soroksári út 164.) való behozatalával. A pályamunkákat szeptember hónap minden hétfőjén (2011. szeptember 5., 12., 19., 26.) vesszük át a helyszínen délután 13: 00- 19: 00 között.

A pályázat feltétele, hogy a pályázati művek mellett egy csatolt dokumentum tartalmazza: a mű címét, méretét, készítésének dátumát, technikáját, eszmei értékét, a pályázó nevét, életkorát, pontos címét, telefonszámát, e-mail címét.

A benyújtott pályaművek feleljenek meg a kiállíthatóság követelményeinek, azaz keretezve - a grafikák, a pasztell és az akvarell képek keretezett üveglap mögött, vagy két üveglap között - legyenek elhelyezve, illetve legyenek képakasztóval ellátva.

Pályázatok beadásának határideje: 2011. szeptember 26-án 19: 00-ig

Regisztrációs díj: 3000,- Ft / pályázó

Ez az összeg azokra a jelentkezőkre vonatkozik, akiknek munkája a zsűri által továbbjutott.

A nevezési díjat a helyszínen lehet befizetni, a pályázati anyagok beadásakor / ha a beadott pályázati anyag nem kerül kiállításra, visszatérítjük a regisztrációs díjat/.

A határidőn túl érkező pályázatok érvénytelenek.

Zsűri elnöke: Atlasz Gábor festőművész 

A zsűri fenntartja magának a jogot, hogy az egy pályázaton belül beadott művekből szakmai szempontok alapján válogasson.

Kiadható díjak:

Olaj-akrill festmények kategória I. díj 50 000 Ft (azaz ötvenezer forint) értékben a témának megfelelő festékkészlet

Pasztel-akvarell kategória  I. díj 50 000 Ft (azaz ötvenezer forint) értékben a témának megfelelő festékkészlet

Grafika kategória I. díj 50 000 Ft (azaz ötvenezer forint) értékben a témának megfelelő festékkészlet

Különdíj I. díj 25 000 Ft (azaz huszonötezer forint) értékben a témának megfelelő festékkészlet

A zsűrizés eredményéről 2011. október 3-án értesítjük ki a pályázókat.

A kiállítás dátuma: 2011. október 18. 

A kiállítás a Magyar Festészet Napjának hivatalos programja. A kiállítás a Bakelit Multi Art Center termeiben kerül kivitelezésre, megtekinthető 2011. október 18- november 8. között. A helyszínen fotó- és videódokumentációk készülnek, melyek felkerülnek a www.bakelitstudio.hu oldalra.

Kontaktszemély:

Paróczay Csaba

Művészeti Vezető

Email: szinhaz@bakelitstudio. hu

Mobil: 06-309503780

Eredményes alkotómunkát kívánunk!