Rendezvényhelyszínek

Híreink

26

Vadregényes romantika a Duna-parton

Vonuljanak el együtt a város zajátok, töltsék meg tüdejüket friss levegővel és közben érezzék magukat nagyon jól, Budapest legújabb rendezvényhelyszínén, a Dunai Csónakházban.

19

Új fióka érkezett a VakVarjú fészkébe

 Új fióka költözött a méltán híres VakVarjú család egyre bővülő fészkébe. Nemcsak kisebb családi rendezvényekre de akár céges eseményekre, esküvőkre is kiváló választás a 22. kerületi VakVarjú Csónakház.

Főoldal » Aktuális hírek » Art Moments fesztivál

Art Moments fesztivál

2014-08-07 Forrás: http://artmoments.hu/hu/ams/ams_budapest/


A 2014. augusztus 7. és 20. között lezajló fesztivál idei programjai a -melting pot- (olvasztótégely) tematika köré szerveződnek, a -teret adni, teret hagyni- mottó jegyében. Hogy mindez mit jelent?

        

Magyarország földrajzi elhelyezkedéséből, történelmi szerepéből adódóan évszázadok óta különféle kultúrák és nemzetek befogadó és olvasztótégelye volt, ami számos problémát vetett fel az elmúlt századok során, de ugyanennyi értékkel gazdagította is hazánk kultúráját. A melting pot-ban való lét az élet valamennyi területét meghatározta, befolyásolta akár gazdasági, szociológiai, politikai, akár vallási, kulturális tekintetben.

Alapvető kérdésként merült fel az identitás mibenléte: ahhoz, hogy az új társadalmi közegben érvényesülni lehessen, fel kell-e adni, és ha igen, mennyire és mit az identitásból. Az erre a kérdésre adott különféle válaszokból, a (politikai, gazdasági, kulturális, stb.) kultúrák, szokások, tradíciók egymásra hatásából, összeolvadásából pedig számos izgalmas és értékes új minőség született. Kimondottan csak erre a térségre érvényes, csak itt létező értékek jöttek létre az itt élő sokféle nép magával hozott kultúrájának egy sajátos, a nagy melting pot-ban, olvasztó tégelyben kikevert egyvelegeként.

Ezek a folyamatok – összeolvadás, egymásra hatás – és az általuk felvetett kérdések, nehézségek és a belőlük született újdonságok a mai napig működnek, napirenden vannak, sőt! Az elmúlt évtizedek egyre intenzívebbé váló globalizációs és lokalizációs folyamatainak világában még aktuálisabb és sürgetőbb ezek mibenlétének és hatásainak vizsgálata, megértése.


Az idei Art Moments fesztivál programjaival ezekre a kérdésekre reflektál a művészetet, mint a világban zajló jelenségekre elsőként és legérzékletesebben reagáló médiumot hívva segítségül - legyen szó képzőművészetről, designról, zenéről, táncról, színházról vagy irodalomról.

A helyszínválasztást nagymértékben inspirálta a fesztivál azon törekvése, hogy  a művészetet kiemelje a megszokott közegéből és egy kötetlenebb, kellemesebb környezetbe helyezze. A nyári időszakban kézenfekvő volt a szabad tér, így esett a választás a Városligetre, azon belül is a Városliget Csónakázó tóra. 800 négyzetméter épített stégen tekinthetőek meg az idei Art Moments fesztivál műtárgyai.

PROGRAMOK>>>