Rendezvényhelyszínek

Híreink

26

Vadregényes romantika a Duna-parton

Vonuljanak el együtt a város zajátok, töltsék meg tüdejüket friss levegővel és közben érezzék magukat nagyon jól, Budapest legújabb rendezvényhelyszínén, a Dunai Csónakházban.

19

Új fióka érkezett a VakVarjú fészkébe

 Új fióka költözött a méltán híres VakVarjú család egyre bővülő fészkébe. Nemcsak kisebb családi rendezvényekre de akár céges eseményekre, esküvőkre is kiváló választás a 22. kerületi VakVarjú Csónakház.

Főoldal » Aktuális hírek » Advent a Vajdahunyad várában

Advent a Vajdahunyad várában

2012-11-30 Forrás: http://budapest.utisugo.hu/programok/advent-a-vajdahunyad-varaban-453822.html

 
 A főváros egyik 120 éves látványossága, a télen jégpályává varázsolt Városligeti tó partján magasodó Vajdahunyad várában felépített karácsonyi álomvilág remélhetőleg nem csak a gyerekeket varázsolja el.
Az Advent közeledtével rövidülnek a napok, zordabbá válik az időjárás, és az emberek lelkét egyre inkább betölti a fény és a melegség iránti várakozás. Bár a természet ebben az időben nem képes megadni ezt, a modern kor vívmányai mellett évszázadok óta a lélekből fakadhat ennek az igénynek a kielégítése. Ezért sikeresek a karácsonyi vásárok, melyek olyan élményekkel és tárgyakkal való találkozást biztosítanak, amelyek feltöltik az embereket az előttük álló hosszú tél elviselésére.

                                                                                                                                                                               
 

 Az egy hónapos rendezvénysorozattal Budapest rangos, kiemelkedő rendezvényeit kívánjuk gazdagítani, az aranykor ünnepi hangulatát, pezsgő hagyományos urbánus és paraszti tradícióit felidézve.

A vár udvarán felállított színpadon koncertek, utcaszínházi produkciók pezsdítik a hangulatot, fellép a Mystery Gang, Gryllus Vilmos, Tóth Vera és az Éles Gábor Trió, a Besh o droM, a Téka és a Tatros zenekar és még sokan mások. Lesz Luca napi Pásztortalálkozó, ahol pásztorjátszók és a hagyományos pásztor mívességet képviselő mesterek is bemutatkoznak.

Különleges irodalmi csemegének ígérkezik a Könyves Szövetség szervezésében a könyvvásár, Irodalmi pódium és a Kávéházi Szegletben megrendezett könyvbemutatók.

A rendezvény ideje alatt hétről hétre csütörtöktől vasárnapig délelőtt 11 órától a Mezőgazdasági Múzeum különtermében, a Mézeskalács Palotában bábszínházi előadások mézeskalács műhely és hagyományőrző mesterségek játszóháza várja az iskolai, óvodai csoportokat és családokat. Délelőttönként művészeti iskolák produkciói szórakoztatják a nagyérdemű publikumot.

Az adventi gyertyagyújtások koronájaként vasárnap délutáni templomi koncertsorozat kerül megrendezésre a Jáki kápolnában.

Hideg ellen a legjobb vérpezsdítő egy forró ital, vagy étel- ebből sem lesz hiány, hiszen a rendezvény kiemelt attrakciója „Isten és Bor dicsőségére” a magyar tájegységeket bemutató boros gazdák standjai és a számtalan különböző ízesítésű forralt bor valamint a forró italok sokasága.

A rendezvény a karácsonyi készülődés egy másik fontos részének, az ajándékvásárlásnak is helyszíne. A magyar és külföldi turisták, a közel- távolból érkező budapesti lakosok a hagyományos értékeket képviselő mesteremberek portékai mellett megtalálják az egyedi formatervezett, kreatív, ötletes ajándék és használati tárgyakat is melyek még őrzik a múlt „illatát”, de a mai ember számára is használható és befogadható árucikkek a tucatárukkal szemben. A népművészeti portékákat kínáló mesterek, kézművesek mellett meghívást kapnak a mai kortárs iparművészetet képviselő iparművészek és formatervezők is.

A rendezvény szervesen kapcsolódik a Városliget egyéb látványosságaihoz, így hétvégenként Mikulás hintóra ülve látogathatjuk meg a környék egyéb kulturális helyszíneit, így eljuthatunk a Közlekedési Múzeumba, az Állatkertbe, a Szépművészeti Múzeumba és a Széchényi Fürdőbe.

A számos kísérő program közül csak néhányat kiemelve: a gyerekek megcsodálhatják az élő betlehemet, megsimogathatják az állatokat, betekinthetnek Tél Király birodalmába, ahol az ügyesek elnyerik jutalmukat, készíthetnek karácsonyi díszeket és mézeskalácsot, december 7-én találkozhatnak Joulupukkival, a finn mikulással. A vándorfotós által készített korabeli hangulatot árasztó képek pedig bekeretezve akár remek karácsonyi ajándékként is szolgálhatnak.

A Vajdahunyad várában megrendezett adventi vásár hétköznapokon délelőtt 12-től este 8 óráig, hétvégeken 10-től este 8 -ig óráig várja a látogatókat.

A projekt fővédnöke: Dr. Papcsák Ferec Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat polgármestere

Egész napos programok

11.00 – 20.00

Karácsonyi Vásártér

Forralt bor és mézes sétány - Kézműves sétány - Költészetek utcája és Kávéházi szeglet

Adventi Látványkonyhák - Angyalkert - Mikulásház - Angyalok körhintája

Időszakos programok

Mézeskalács műhely és Karácsonyváró Bábszínházak a Mezőgazdasági Múzeum Mézeskalács Palotájában

Advent vasárnapi koncertek a Jáki kápolnában – Hunyadvár Színpódium

Tél király birodalma - Karácsonyi Nosztalgia Fogat – Verkli

Hagyományőrző kézműves játszóház - Tűzkatlan - Betlehem és állatsimogató

Manó – Játszó – Ház és Kakaóbár Gyermekmegőrző kézműves manófelnőttekkel